Haber

Davutoğlu: Türkiye’nin güvenlik açısından planlama yapması gerekiyor

GELECEK Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Eğer Çin donanması Türkiye’nin Doğu Akdeniz’ine gelmişse, eğer Amerikan, İngiliz ve Rus donanmaları gelmişse; Türkiye’nin acilen güvenlik açısından çok senaryolu ve çok taraflı planlamaya girmesi gerekir.”

Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Başkanı olarak görev yapan Brezilya’nın Ankara Büyükelçiliğini ziyaret etti. Büyükelçi Carlos Martins Ceglia ile görüşen Davutoğlu, 40 dakikalık görüşmede Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’ya yazdığı mektubu Büyükelçi Ceglia’ya verdi. Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Davutoğlu, insanlık tarihinin en büyük katliamlarından birinin Gazze’de yaşandığını söyledi. Davutoğlu, İsrail ordusunun küresel ülkelerden aldığı destekle hiçbir insani değere saygı göstermeden daha da ciddi suçlar işlemeye devam ettiğini vurguladı. Bölgedeki yabancı donanmalar ve askeri yığınakların çok daha büyük bir tehlikenin habercisi olduğuna işaret eden Davutoğlu, diplomatik çabalarını en iyi şekilde gösterdiklerini ve bu kapsamda BM Güvenlik Konseyi Lideri’nin Ankara Büyükelçiliği’ni ziyaret ettiklerini söyledi. Brezilya, yarın Rusya Büyükelçisi ile görüşeceğini ve diğer ülkelerden de görüşmeler talep ettiklerini belirtti.

‘SESİNİ YÜKSELTTİĞİ İÇİN DESTEKLEDİM’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Türkiye’nin Gazze ve Filistinliler için bir an önce devreye girmesi yönündeki daveti üzerine Davutoğlu, “Bu soruyu Sayın Bahçeli’ye yöneltebilirsiniz ama benim için esas önemli olan şu; Sayın Sayın Bahçeli’ye teşekkür ediyorum. Bir kez daha Bahçeli.” Çünkü Türkiye’de dezenformasyona dayalı son derece yoğun bir kampanyayla Filistin karşıtı bir atmosfer yaratılmaya çalışılıyor. Ben ilk günden beri Filistin’i savundum. Çünkü Filistin onlarca BM kararıyla devlet olarak tanınıyor. İsrail bunların hiçbirine saygı duymuyor. Mescid-i Aksa başta olmak üzere Filistinliler için kutsal olan yerleri sürekli taciz ediyor. Sürekli insan haklarını ihlal ediyor. Buna karşı ses çıkarmayanlar İsrail yanlısı bir kampanya yürütüyorlar. Böyle bir ortamda Bahçeli’nin daveti benim için değerliydi. Çünkü iktidara destek veren Cumhur İttifakı, Türkiye’nin önemli bir unsuru olarak ve Sayın Erdoğan maalesef toplumsal beklentilerin aksine daha sessiz bir tutum sergilerken Sayın Bahçeli’nin sesini yükseltmesi çok değerli. “Bu yüzden takviye kuvvet ilan ettim” dedi.

‘ERDOĞAN’DAN GÖRÜŞME İSTEYECEĞİM’

Türkiye’nin 2 gün önce Mısır’da düzenlenen Gazze Kahire Barış Zirvesi’ne lider ülke olarak katılması gerektiğini belirten Davutoğlu, “Sayın Hakan Fidan’ın diplomatik becerisine bir itirazım yok ama Türkiye’nin zirveye 2 gün önce katılması gerekirdi. Mısır başkanlık düzeyinde. Lider düzeyinde bir lider.” Bir açıklama yapması gerekirdi. Önder Lula Sayın Erdoğan’ın yakın arkadaşıydı, bence ilk gün çağrılmalıydı. Çünkü kendisi BM Güvenlik Konseyi’nin başkanıdır. Buradan itirazda bulunuyorum. Önümüzdeki günlerde bakanlar düzeyinde BM Güvenlik Konseyi toplantısı yapılacak. Türkiye’nin oraya bakan düzeyinde katılması lazım. Sayın Bahçeli’nin açıklaması bunların hepsini içeriyor. En azından ben böyle yorumluyorum. Askerlerimizin hemen gitmesine gerek yok ama Türkiye’nin buna hazırlıklı olması lazım. Çin donanması Türkiye’nin Doğu Akdeniz’ine gelse; Amerikan, İngiliz ve Rus donanmaları Türkiye’ye gelse; Güvenlik konusunda acilen çok senaryolu ve çok taraflı planlamaya geçilmelidir. Bugün Sayın Erdoğan’la da görüşme talebinde bulunacağım. Her türlü tartışmamız var. “Sorun Filistin, Kudüs ve Mescid-i Aksa ise, iç tartışmaların sona ermesi gerektiği anda olduğumuzu düşünüyoruz” dedi.

‘BU O KADAR BİR SORUN DEĞİL’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İstanbul’da 6 kişilik masayı oluşturan partilerin örgüt liderleriyle 3 ayrı toplantıda görüştüğü iddialarına ilişkin Davutoğlu, “Sayın Kılıçdaroğlu’nun konuşmadan böyle bir davet yapacağına inanmıyorum” dedi. genel liderlere. Bu benimle.” “Böyle bir toplantı olmadı. İl ve ilçe başkanlarımız benim haberim olmadan bir toplantıya katılmazlar. Dolayısıyla böyle bir şey söz konusu olamaz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu