Ekonomi

ETSO Başkanı Saim Özakalın TOBB Ortak Konseyi’ne katıldı

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Saim Özakalın, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın katılımıyla TOBB Odalar Ortak Konseyi’ne katıldı. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Odaları Toplantısı düzenlendi.

Toplantı öncesinde Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Ticaret Odaları Meclis Başkanı Gürsel Baran ile Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret ve Sanayi Odaları Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran başkanlığında istişare toplantısı gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Necdet Takva, her iki yönetim kurulu üyesinin katılımıyla. Toplantıda ortak yönetim kurulu gündemine getirilecek konular görüşüldü.

Özakalın sorun ve çözüm önerilerini dile getirdi

Toplantıya katılan ETSO Yönetim Kurulu Lideri ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Saim Özakalın, ETSO’nun katkılarıyla hazırlanan ‘İş Dünyası ve Çalışma Hayatına İlişkin Teşvik ve Desteklere İlişkin Sorunlar ve Çözüm Önerileri Raporu’ndan da bahsetti. Paydaş kuruluşların son durumu ve ‘Devlet Destekleri Kapsamındaki Rapor’. Projesi Kabul Edilen Firmalara Yönelik Verimlilik Analizi Çalıştay Raporu’nda dile getirilen konuları gündeme getirdi.

Her iki meclisin istişare toplantısının ardından Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katılımıyla TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları ile Ticaret Odaları Ortak Yönetim Kurulu gerçekleştirildi.

“Dünya pazarlarındaki payımız ilk kez yüzde 1’i aştı.”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye-Pakistan İkili Ortak Oda’nın Türk tarafı başkanı olduğunu hatırlatarak, “Birlikte çok verimli çalışmalara imza attık. Onun liderliğinde rekorlara imza attık.” Dünyadaki durgunluğa rağmen ihracat hacminde artış sağladık. Dünya pazarlarındaki payımız ilk kez yüzde 1 oldu.” “Yukarıya çıktı” dedi.

Hisarcıklıoğlu, Bakan Bolat’ın iç pazarın etkin ve sağlıklı işleyişine yönelik düzenlemelerin hazırlanmasına ve uygulanmasına öncülük ettiğini belirterek, “Bu sayede örneğin yeni ve ikinci el otomotiv pazarına düzen ve düzen geldi. Diyaloğa ve istişareye verdiği değere yıllardır şahitlik ediyoruz.” Aynı vizyoner ve kararlı yaklaşımı artık bakanlık görevinde de görüyoruz. Bakanımızın bu yaklaşımını kesimlerimizin yaşadığı sorunların çözümü açısından çok değerli buluyoruz” dedi.

Bakan Bolat sunum yaptı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2023 yılı çalışmalarına ilişkin kapsamlı bir sunumla ortak konseyi bilgilendirdi. Bolat, bazı ülkelerin dampingli ve menşe çarpık ihracat yaptığını belirterek, “Bizim ürünlerimizi almamaya çalışan, gümrük sorunu yaratan ve olmayan ülkeler var. -Tarife engelleri. Biz bu noktada uysal koyun konumunda değiliz. Yerli ve milli üretimimize zarar veren, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı işletmeler.” “Ülkelere ve ürünlerine ilişkin aktif bir ticaret politikası uyguluyoruz ve uygulamaya devam edeceğiz” dedi.

“AB ile ticaretimizde herhangi bir azalma yok”

Bakan Bolat konuşmasında, ABD ve Türkiye’nin ihracat durumunun iyi olduğunu belirterek, “İhracatımızda bir miktar azalma var ama durumumuzu koruyoruz. AB ile ticaretimizde bir gerileme yok. Avrupa ile ticaret 210 milyar dolara çıktı.”

255,8 milyar dolarlık ihracatla son 21 yılda 7 kat artış elde ettiklerini belirten Bakan Bolat, “2024 hedefimiz 267 milyar dolar. Yani yaklaşık yüzde 4’lük bir artış yakalamamız gerekiyor. Yüzde 5.”

Başkan Özkalın, ortak yönetim kurulu toplantısında ETSO’nun raporlarında belirtilen konulara ilişkin de bilgi verdi ve görüşlerini dile getirdi. – ERZURUM

haber-golpazari.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu