Ekonomi

TikTok, ABD Temsilciler Meclisi tasarısına ilişkin ifade özgürlüğü endişelerini dile getirdi

Yakın tarihli bir gelişmede TikTok, ABD Temsilciler Meclisi tarafından onaylanan ve Çinli ana şirketi ByteDance’ın bir yıl içinde hisselerini elden çıkarmaması halinde sosyal medya platformunun yasaklanmasına yol açabilecek bir yasa tasarısına ilişkin endişelerini dile getirdi. Cumartesi günü önemli bir çoğunlukla kabul edilen tasarı, yakın gelecekte olası bir oylama için Senato’ya gidiyor. Başkan Joe Biden tasarıyı kanun olarak imzalamaya istekli olduğunu belirtti.

Bu yasama faaliyeti daha geniş bir dış yardım paketinin bir parçasını oluşturuyor ve daha önce Senato’da benzer teklifleri durduran endişeleri gidermek için yenilenmiş bir çabayı temsil ediyor. Kullanıcı sayısı 170 milyona ulaşan TikTok, bu hamleyi ifade özgürlüğünün ihlali olarak değerlendirerek eleştirdi.

TikTok’u çevreleyen tartışma ulusal güvenlik meselelerine odaklanıyor ve her iki büyük siyasi partiden ABD’li yetkililer ve Biden yönetimi, platformun Çin hükümeti tarafından Amerikalı kullanıcı verilerini teslim etmeye zorlanabileceğini öne sürüyor. TikTok, kullanıcı verilerini Çin ile paylaşmadığını ve paylaşmayacağını garanti ederek bu tür iddiaları sürekli olarak reddetti.

Senato İstihbarat Komitesi’ne başkanlık eden Demokrat Senatör Mark Warner Pazar günü yaptığı açıklamada, TikTok’un Çin tarafından bir propaganda aracı olarak kullanılma potansiyeline ilişkin endişelerini dile getirerek, Çin Komünist Partisi’nin Amerikalı kullanıcıların önemli miktarda kişisel verilerine erişiminin yaratacağı riskin altını çizdi.

Tasarı iki partinin de desteğini alırken, bazı ilerici Demokratlar uygulamanın yasaklanması yerine veri gizliliği yasalarının güçlendirilmesine odaklanılması çağrısında bulundu. Temsilci Ro Khanna, Birinci Anayasa Değişikliği’nin ifade özgürlüğünü korumasına atıfta bulunarak bir yasağın karşılaşabileceği potansiyel yasal zorlukları vurguladı.

Meclis daha önce 13 Mart’ta ByteDance’ın TikTok’un ABD operasyonlarını elden çıkarması ya da bir yasakla karşı karşıya kalması için altı aylık bir son tarih belirlemek üzere oy kullanmıştı. Son yasa bu süreyi dokuz aya çıkarıyor ve Başkan’ın satış konusunda ilerleme kaydedildiğini düşünmesi halinde üç aylık bir uzatma daha yapılmasını öngörüyor.

TikTok’un mülkiyeti ve bunun ABD ulusal güvenliğine etkileri konusu, Başkan Biden ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında yakın zamanda yapılan bir telefon görüşmesinde de gündeme gelmiş ve Beyaz Saray, Biden’ın uygulamayla ilgili endişelerini dile getirdiğini doğrulamıştı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haber-pazar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu