Teknoloji

Büyük İskender’e dair bir önemli gizem daha nihayet çözüldü

Yıllar süren spekülasyon ve tartışmalardan sonra nihayet Büyük İskender’in ailesine ait üç mezar Sahipleri belirlendi. Kuzey Yunanistan’daki Büyük Vergina Tümülüsü’ndeki İskender’in mezarları onun babası, üvey anne, üvey kardeşlerVe senin oğlunKalıntılarının yanı sıra zırhı ve ona ait diğer eşyalar da var.

Yeni bir çalışmanın yazarlarına göre, ilk kez 1977’de kazılan mezarlar UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor ve “şaşırtıcı derecede zengin mezar eşyaları içeriyordu”. Ancak gömülü kemiklerin İskender’in yakın akrabalarına ait olduğuna şüphe olmasa da, bilim adamları neredeyse yarım yüzyıldır her mezarda tam olarak kimin gömülü olduğunu tartışıyorlar.

Çalışmanın yazarları, kimin kim olduğunu anlamak için antik kalıntıların osteolojik analizini, makrofotografisini, röntgenlerini ve anatomik diseksiyonlarını antik geçmişteki tarihi kaynaklarla birleştirdi. Bu arada, Mezar 1’de, ölüm anında yalnızca birkaç günlük veya haftalık olan bir kadın ve bir bebeğin yanı sıra dizinden yaralanan bir adamın kemiklerinin bulunduğunu keşfettiler.

Bu nedenle erkek figürü topal olduğu bilinen Büyük İskender’in babasıdır. Makedonya Hükümdarı II. Philip Olduğu sonucuna vardılar. Bebeğin yaşının çok küçük olması, Philip’in MÖ 336’daki suikastının hikayesiyle mükemmel bir şekilde örtüşüyor. Birçok kaynağa göre Philip II, doğum yaptıktan sadece birkaç gün sonra karısı Kleopatra’nın savunucuları tarafından öldürüldü. Cinayet, Philippos’un eski karısı ve İskender’in, yakında “Büyük” lakabıyla anılacak olan annesi tarafından işlendi. Olimpiyatlartarafından sipariş edildiği düşünülüyor.

Suikastın hemen ardından Olympias Kleopatra’yı ve bebeğini öldürdü ve böylece İskender’in tahta çıkmasının yolunu açtı. Araştırmacılara göre, “Kleopatra’nın çocuğu, Makedon kraliyet çiftleri arasında suikasta uğrayan tek yenidoğan olduğundan, yenidoğandan elde edilen iskelet kanıtları, Mezar 1’in Kleopatra ve onun yeni doğan çocuğuna, dolayısıyla Kleopatra ve II’ye ait olduğunu gösteriyor. Philip’e ait olduğu kesin.”

II. Philip’in, bir erkek ve bir kadının kalıntılarını da içeren Mezar 2’ye gömüldüğü öne sürüldü. Ancak mezarda bir bebeğin olmaması ve erkek iskeletinde herhangi bir fiziksel travma izinin bulunmaması bu ihtimali ortadan kaldırıyor.

Bunun yerine, birden fazla ata binildiğine dair iskelet kanıtlarına dayanarak, çalışmanın yazarları Mezar 2’nin Kral Arrhidaeus, İskender’in üvey kardeşikarısı “savaşçı kadın” Adea Eurydice ile ilgili olduğu sonucuna varırlar. Yazarlar, “Eski tanımlamalar ve açıklamalar nedeniyle, bazı bilim adamları Mezar 2’deki zırh gibi bazı nesnelerin Büyük İskender’e ait olduğunu ve bunların yalnızca İkinci Dünya Savaşı’na kadar izlenebileceğini öne sürdüler” diye yazıyor. “Philip’in Mezarı değil de Arrhidaeus’un Mezarı olması mümkün olabilir” diyor. Dolayısıyla bu kalıntıların “İskender’in çok daha az etkileyici olan kardeşine” ve oldukça etkileyici olan savaşçı karısına ait olduğu belirlendi.

Son olarak çalışmanın yazarları Mezar 3’ün Büyük İskender’in ergenlik çağındaki oğlu olduğuna inanıyor. IV. İskender Mezarın, Mezar IV’ün kalıntılarını içerdiğine dair uzun süredir devam eden varsayımı sorgulamak için hiçbir neden bulamadılar ve şimdi mezarın, Mezar IV’ün kalıntılarını içerdiğini buldular. İskender’le ilgili olduğu düşünülüyor.

Çalışma Arkeoloji Bilimi Dergisi: Raporlarda yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu